poniedziałek, 30 stycznia 2017

Bezmięsny obiad z piekarnika

Jeśli nie jecie mięsa lub za nim nie przepadacie to jest obiad dla Was. Najlepsze jest w nim to, że uzyskujemy naprawdę super smak przy minimum wysiłku. Przed włożeniem blachy do piekarnika całość wygląda tak:


A potrzebujemy zaledwie pół główki białej kapusty, mrożonkę bukietu warzyw (u mnie brokuły, kalafior i marchewka), kilka małych ziemniaków, olej rzepakowy i ulubione przyprawy.

Wszystkie warzywa myjemy. Kapustę szatkujemy lub kroimy, mieszamy z mrożonką i robimy "posłanie" dla ziemniaków czyli wykładamy warzywa na dużą płaską blaszkę. Wyszorowane ziemniaki kroimy na pół i nacinamy na wypukłej stronie po czym układamy na kapuście. Całość polewamy 2 łyżkami oleju i posypujemy przyprawami. Całość wędruje do piekarnika i przy 180 stopniach czekamy aż ziemniaki zmiękną. Jeśli lubicie to jakieś 10 minut przed końcem pieczenia całość można posypać pestkami słonecznika lub płatkami migdałowymi.
W tym czasie można sobie zrobić sos na bazie jogurtu, czosnku i koperku - będzie idealny.

A tak wygląda danie po upieczeniu - nie jest szczególnie atrakcyjne ale za to jakie pyszne :)


Należy pamiętać, że mimo niewątpliwych wartości odżywczych tego dania zawiera ono warzywa powodujące wzdęcia, więc osobom z dolegliwościami wątroby oraz przewodu pokarmowego nie jest zalecane. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz